dit heb je nodig:
1 liter verse rauwe melk
2 eetlepels yoghurt
grote pan
garde
keukenthermometer
stoof/ oven of een hooimadam
werk hygiënisch!
Als je werkt met zuivelproducten is het belangrijk om hygiënisch te werken. Gebruik je gezonde hygiënische verstand als je je vla wilt laten slagen. Zorg voor een haarnetje, was en desinfecteer je handen.
Zorg ervoor dat je alle materialen goed schoonmaakt voordat je gaat beginnen. Dit kan je doen door alle materialen af te wassen en ze te desinfecteren door ze onder te dompelen in kokend water met een klein scheutje chloor.
verhit 1 liter verse melk
Onze melk komt zo uit de koe. Het is alleen gekoeld. Er wordt niets aan toegevoegd of uitgehaald. Daarom is het belangrijk de melk eerst te verhitten tot 94ºC.
Pasteurisatie is een gecontroleerd verwarmingsproces dat gebruikt wordt om alle gevaarlijke ziekteverwekkers te doden die aanwezig kunnen zijn in melk.
Door te verhitten wordt de yoghurt ook dikker en vaster van vorm.
De yoghurt bacteriën kunnen niet tegen temperaturen boven de 45ºC. Daarom is het belangrijk de melk goed terug te koelen.
Blijf steeds een thermometer gebruiken. De melk mag niet boven de 45ºC blijven, maar als de melk kouder wordt, kunnen de yoghurtbacteriën niet groeien.
terugkoelen van de melk
zodra de melk verhit is tot 94ºC, zet je de warme melk in een bak ijswater en koel al roerend zo snel mogelijk terug naar 42ºC.
De yoghurt bacteriën kunnen niet tegen temperaturen boven de 45ºC. Daarom is het belangrijk de melk goed terug te koelen.
Blijf steeds een thermometer gebruiken. De melk mag niet boven de 45ºC blijven, maar als de melk kouder wordt, kunnen de yoghurtbacteriën niet groeien.
Voeg yoghurtcultuur toe
Zodra de melk 42ºC is, roer je met een garde (geen mixer!) rustig twee eetlepels yoghurt naar keuze door de melk. Dit kan een schenkyoghurt zijn, maar ook dikke Griekse yoghurt.
Blijf nog twee minuten door roeren met de garde, zodat het een egaal mengsel wordt, zonder klontjes.
laat 8 - 10 uur met rust
Om de yoghurt goed te laten fermenteren (verzuren) laat je de yoghurt zeker 8 tot 10 uur staan. Probeer de temperatuur constant rond de 42ºC te houden. Dit kun je op de volgende manieren doen:
- in een stoof/ hooimadam
- in een fleecedeken ingepakt
- in een afgesloten thermoskan
- in de oven
- in een yoghurtmaker
Probeer in deze periode de yoghurt niet te verplaatsen of te bewegen; gewoon met rust laten dus!
Na deze 8 - 10 uur zet je de yoghurt in deze pan, zonder te roeren of te schudden, in de koelkast om terug te koelen tot 4ºC.
klaar!
Nadat de yoghurt is afgekoeld tot 4ºC, is de yoghurt klaar om gegeten of verwerkt te worden. Ook kun je het overscheppen in kleinere, afgeloten potjes.
Een een afgesloten verpakking is de yoghurt zeker een week houdbaar.
Eet smakelijk!
dit heb je nodig:
Dit heb je nodig:
1 liter verse rauwe melk
1 vanillestokje
75 gram suiker
40 gram custardpoeder of maizena
4 eidooiers
grote pan
garde
keukenthermometer
werk hygiënisch!
Als je werkt met zuivelproducten is het belangrijk om hygiënisch te werken. Gebruik je gezonde hygiënische verstand als je je vla wilt laten slagen. Zorg voor een haarnetje, was en desinfecteer je handen.
Zorg ervoor dat je alle materialen goed schoonmaakt voordat je gaat beginnen. Dit kan je doen door alle materialen af te wassen en ze te desinfecteren door ze onder te dompelen in kokend water met een klein scheutje chloor.
STOP DE LEPEL NA HET ROEREN NÓÓIT IN JE MOND EN DAARNA TERUG IN DE VLA!
Je vla wordt meteen slap, dun en slijmerig en is niet meer lekker!
verhit de melk
Doe 900 ml verse rauwe melk in een pan. Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe deze samen met het leeggeschraapte stokje en voeg toe aan de melk.
Breng dit aan de kook.
weeg de ingrediënten af
Weeg de suiker en de custard af en meng dit met de overgebleven 100 ml melk.
Klop daar als laatste de vier eidooiers door en meng dit door tot een egale massa.
Als de melk kookt verwijder je het vanillestokje.
voeg toe
Wanneer de melk kookt, meng je het mengsel van suiker, custard en ei door de melk.
Goed blijven roeren en even laten doorkoken. Het mengsel zal binnen 1 á 2 minuten dikker worden en gaan binden.
Als je niet van klontjes houdt, schenk de vla dan vervolgens door een fijne zeef in een schaal.
laat afkoelen
Laat de vla al roerend afkoelen (bijvoorbeeld au ebain marie in een bak met ijswater) en blijf roeren tot het afgekoeld is. Zo voorkom je dat er een vel op je vla komt.
klaar!
Nadat de vla is afgekoeld tot 4ºC, is de vla klaar om gegeten of verwerkt te worden. Ook kun je het overscheppen in kleinere, afgeloten potjes.
In de koelkast en een afgesloten verpakking is de vla drie á vier dagen houdbaar.
Eet smakelijk!
^^^^
zelf kaas maken
hier volgt snel de informatie over hoe je in je eigen keuken een kaasje kunt maken.
zelf geen materialen? Bij ons kun je een setje huren om je eigen kaas te maken!
In de loop van 2024 zullen hier diverse cursussen op het gebied van zuivelbereiding en koken worden aangeboden.
In de loop van 2024 zullen hier diverse cursussen op het gebied van zuivelbereiding en koken worden aangeboden.
In de loop van 2024 zullen hier diverse cursussen op het gebied van zuivelbereiding en koken worden aangeboden.
In de loop van 2024 zullen hier diverse cursussen op het gebied van zuivelbereiding en koken worden aangeboden.
Bedankt voor je bericht.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op!
team VIP 41